SOM TAM
Originalet görs på grön papaya i Thailand men jag kör vitkål, morot, kålrot eller kålrabbi.
Godast blir det att mortla hela salladen i en rejäl mortel så att tomater och grönsaker blir totalt slutkörda och urlakade på jos som lägger sig som en god dressing på tallriken som man kan slurpa i sig eller dippa bröd eller klibbigt ris i. / Tove
Typ 4 portioner
2 vitlöksklyftor
2-4 små röda chili eller spansk peppar
1/2 huvud spetskål, strimlad
2 morötter, riven eller strimlad
3 stora mogna tomater eller flera små, i bitar
6 haricot verts eller sugarsnaps
4 msk fisksås
2 lime, juicen
1/2 msk strösocker
1 dl rostade jordnötter
1. Mortla eller krossa vitlök och chili i en stor mortel eller i en bunke.
2. Mortla in vitkål, morötter, tomat och haricot verts
3. Tillsätt fisksås, lime och socker.
4. Mortla vidare till en blöt sallad.
5. Häll upp på en tallrik och toppa med jordnötterna.