De 20 senaste posterna från @jordkommissionen på Instagram.
Ännu ett recept från avsnittet GODLIS:
CHOUCCINIKAKA
Ca 10 bitar
125 g vetemjöl
40 g kakaopulver
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/2 tsk snabbkaffe, mortlat
200 g mörk choklad, omkring 50% kakao
2 stora ägg
60 ml vegetabilisk olja
80 g yoghurt 10% fett
135 g strösocker
1 tsk vaniljextrakt
200 g riven zucchini
1. Värm ugnen till 180°C.
2. Smörj ett bakplåtspapper med några droppar olja och fodra en avlång form ELLER olja bakform av silikon.
3. I skål eller bunke: blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, kaffepulver och salt. Hacka chokladen och rör ner.
4. I separat skål eller bunke, vispa samma ägg, olja, yoghurt, socker och vaniljextrakt.
5. Häll långsamt ner de våta ingredienserna i de torra och rör samman.
6. Riv zucchinin fint och vänd ner.
Överför smeten till formen.
7. Grädda mitt i ugnen, 50–60 minuter. Prova med sticka – kakan ska vara fuktig men inte kletig i mitten. Ta ut ur ugnen och låt svalna före servering.
Morgondagens avsnitt har rubriken GODLIS och vad det handlar om får du veta mer om då. Men eftersom jag (Lotta) jobbar utanför landets gränser med att filmas dygnet runt så postar jag receptet på en gammal godlis redan nu:
GULBETSKAKA
ca 10 bitar
225 g smör, rumsvarmt
250 g strösocker
3 stora ägg
1 citron, saft och zest
2 gulbetor
315 g vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
Formen:
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
2 tsk florsocker
Glasyr:
saften av 1 rödbeta (ca 1 msk)
200 g vit choklad
½ – 1 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 165°C.
2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett och ett, vispa emellan.
3. Tvätta, zesta och pressa citronen och tillsätt.
4. Skala och riv gulbetorna fint.
5. Tillsätt citron och beta till smörblandningen
6. Blanda mjöl, salt och bakpulver, och vänd ner i smeten. Blanda väl.
7. Smörj en springform och pudra med en blandning av vetemjöl och florsocker.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 50 minuter.
9. Smält chokladen i vattenbad på det vanliga sättet eller kör på min variant – placera chokladen i ditt litermått av metall och sätt ner det i en liten kastrull kokande vatten. Rör till chokladen smält. Tillsätt rödbetssaft tills du är nöjd med färgen men spara lite om du vill stänka på kakan.
10. Bred/häll glasyren över kakan. Vill du pynta ytterligare – doppa en brödpensel i rödbetssaft och stänk lite snyggt över.
Nytt avsnitt: PEPPARROT! Odla den! Ät den! Gurgla den! Bada med den! Men lär framför allt KÄNNA den och dess märkliga växtsätt och reproduktionsteknik innan du bjuder in den till din trädgård.
Mycket nöje önskar vabbande Nilsson och utarbetad Lundgren som lovar att återhämta sig till nästa veckas säsongsfinal!
Producent: Johan Dahlberg
Fågelsång: Pungmes (googla om du vill se något gulligt)
Här kommer lite idolbilder på olika former av gröngödslare:
1. Vallört ’Bocking 14’ som poserar bredvid idolen Philipp Weiss.
2. Honungsfacelia.
3. Rajgräs.
4. Blodklöver.
Mera klöver som gödslar jorden för nästa säsongs kålplantor! Visst är det vackert?
Veckans avsnitt: Grön gödsling! Och kolla vad jag sprang på för fem minuter sen - en pumpaodling som endast gödslas med klöver! True story. Hälsningar från tv-jobb i främmande land. /L.
Mullbärsträd, av bladen att döma skulle jag gissa att det rör sig om vitt mullbär. Snyggt eller hur? Frodet! Åh.
MULLBÄR! Nytt, fullmatat avsnitt om bäret som Sverige glömde och konsten att göra sig ett gratis träd!
Dessutom: sura miner, Londons parker, sexy svärmor, trevliga brev, goda recept och en inneboende från Pakistan i växthuset.
Mycket nöje!
Producent: Jakob Almgren
VÄRMLÄNNINGAR se hit! I avsnittet om Biokol tipsade vi om en liten gotländsk biokolsproducent. Nu har det krupit fram att det finns en i Värmland också så det är väl inte mer än rätt att vi tipsar igen - det är kul och fint att gynna sina lokala småföretagare tycker vi. Kolbruket säljer även prima grillkol och förkolnar veden vid lite lägre temperaturer, 300-500 grader vilket är optimalt för just biokol. För mer info och heta bilder, se @kolbruket 🖤
Jag tror inte att jag brukar kunna fortsätta att skörda mogna tomater in i november men i år är det så. Den stora majoriteten av mina femtio plantor hade visserligen gjort sitt i oktober och har sedan dess malts ner till tomatkompost, men nio plantor såg fortfarande så pass pigga ut att de fick stå kvar i växthuset. Och där har de fortsatt mogna fram tomater, utan ett spår av sprickbildning eller bladmögel.
Kanske är det den varma höstens förtjänst och kanske gynnas de av att slippa trängas med sina forna grannar. Eller så har kombinationen av nässelvatten, mikrober och flitigt sprejande med åkerfräken verkligen funkat så bra som jag hoppats på. Glad!
Att göra egen Biokol. Vår kompis Ellinor (som vi snackar om i senaste avsnittet) ägnade en hel helg åt att göra egen. Bilderna ger en liksom en smygande lust att rulla hem oljefat och bara köra och elda en hel helg i höstsolen.
BIOKOL - vad ÄR det, vad gör det, hur gör man och vad kostar det egentligen? Ja, det hade vi nästan kunnat besvara här och nu, men så lätt ska ingen komma undan, nä, i långt över en TIMME ska i synnerhet jag (Lotta) sitta och mala på det tråkigaste möjliga vis i frågan tills alla är helt SLUT och nästan hatar biokol, trots att biokol är hur bra som helst.
Dessutom stämmer det inte att varje svensk släpper ut drygt 3 ton CO2 som jag säger i avsnittet, det är 11 ton som jag sa i ett tidigare avsnitt - DUBBELFÖRLÅT!
Med det sagt: glad lyssning!🖤
Bjussar på ett par bilder av purjolöken som tyvärr kvävdes av alla rosenskäror och vitlöken som tragiskt omkom i ett hav av ringblommor. Mycket lärorikt och värdefullt (och vackert!) - men nästa år vet jag bättre. L.
109. BOKSLUT.
En timme och fyrtiofem minuter om att göra fel. Mycket nöje önskar gnällspikarna och flagellanterna på Jordkommissionen!
Producent: Pontus de Wolfe
TIPS: Om du odlar i lite större skala i landets södra delar och vill veta mer om kolinlagring (JA DET VILL JAG! ropar alla vettiga rakt ut) så anordnar Svensk Kolinlagring en temavecka på temat Jordhälsa den 1-8 november. Vill du veta mer om veckans olika föreläsningar, kurser och seminarier så hittar du all information på svenskkolinlagring.se
Kul ändå att någon bryr sig om klimatmålen här i landet, t ex Länsstyrelsen Hallands län och Länsstyrelsen Skåne - heja er❤️
Skåda in i framtiden! Såhär kommer det att bli! Våga tro osv!
Nytt avsnitt: VITLÖK - IGEN.
Den här gången kommer det bli BRA med vitlöken och det tackar vi David Wanergårdh, alias sir torshi för!
Lotta läser intro💚
Rosenkvitten - Nordens Citron. Som guld med oljigt skal har de legat inne i köket och spridit den godaste av godaste dofter. Idag åker de in i frysen för att kunna pressas som citron under vintern.
Veckans avsnitt: ROSENKVITTEN.
Vi bryter tystnaden kring det bästa som finns (näst efter Kimmo Rumpunen) och pratar precis lagom länge och nästan inte alls virrigt om kvistarnas kvitt - rosenkvitten.
Mycket nöje!