RIBOLLITA MED KYCKLING
4 port
Buljong*:
1 hel kyckling eller 2 kycklingfiléer
1 parmesanskalk (kan uteslutas men rekommenderas)
2 lagerblad (frivilligt)
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, halverade
det gröna på en purjolök
ingefära, skivad
½ citron
salt och peppar
200 g svartkål
1 förpackning (480 g) bönor – canelli, borlotti eller stora vita
det vita på en purjolök
2 bifftomater, tärnade
4 tjocka skivor surdegsbröd
smör för stekning
1. Skala rotfrukterna, ansa övriga soppgrönsaker, skär i bitar och stoppa ner i gryta tillsammans med kycklingen underst och parmesanskalken överst.
2. Fyll upp med vatten så att det täcks, lägg på ett lock och sjud ungefär en timme. Lyft bort eventuellt skum från ytan med hålslev.
3. Sila buljongen och torka grytan ren invändigt innan du häller tillbaka buljongen.
4. Ta bort och kasta kycklingskinnet, plocka köttet från skrovet och riv i bitar.
5. Koka upp och tillsätt strimlad svartkål (skär bort den grova bladnerven först) och slantad purjo (vita delen). Sjud 3-5 min, tillsätt därefter kycklingkött, bönor, tomat och avspolade bönor. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Skär brödet i stora tärningar och stek gyllene i smör.
7. Servera soppan med brödkrutongerna.
*Eller strunta i ”receptet” och ta vad du hittar i lådan.
Tips: Om du vill kan du riva i en liten vitlöksklyfta strax före servering och toppa med riven citronzest, parmesan och hackad bladpersilja. LYCKA TILL!
/Lotta
PS. Soppan på bilden saknar svartkål men var och en är varmt välkommen att fantisera dit lite grönt och tomat i stora tärningar. DS