RÖD LINS- OCH TOMATSOPPA

Det här är en himla trevlig soppa tills man spiller den på sina fina kläder. Och det gör man varje gång.
Ett tips är att byta till fula kläder när man lagar soppan och kräva att middagsgästerna använder haklapp. Vill dom inte det så får dom äta nakna. Ja precis, n a k n a. Herregud, måste alla vara så STELA i den här familjen? Nu fäller jag ner persiennerna och föregår med gott exempel, sådär! JAMEN sitt inte bara där och stirra – lätta på paltorna, spänn av och LEV lite!

RÖD LINS- OCH TOMATSOPPA
4 port

1 stor gul lök
25 g smör
1 msk spiskummin, malen
½ msk kardemumma, malen
½ tsk chiliflakes
4 dl hemkokt tomatsås eller 1 frp (400 g) krossad tomat
8 dl vatten
2 dl röda linser
1 rödbeta
1 morot
1 ½ tsk salt
1 citron
1 vitlöksklyfta

Servering:
crème fraiche
bröd

1. Hacka löken och fräs genomskinlig i smöret. Tillsätt de torra kryddorna och fräs en halv minut.
2. Tillsätt tomat, vatten och linser.
3. Skala och riv rödbeta och morot och tillsätt.
4. Sjud soppan 20-25 minuter eller tills linserna mjuknat.
5. Mixa soppan slät med stavmixer. Späd med vatten om den känns för tjock.
6. Tillsätt salt, zesten av hela citronen och saften av halva. Smaka av och justera om du önskar mer sälta eller syra.
7. Riv vitlöksklyftan till mos på zestjärn, tillsätt, rör om och servera soppan med en klick crème fraiche.

Föregående
Föregående

PANZANELLA

Nästa
Nästa

PAN CON TOMATE