PANZANELLA
PANZANELLA är en toscansk brödsallad med tomat. Receptet är mycket enkelt men har en inbyggd hake. Tomaterna måste vara mycket goda. Och när jag skriver ’mycket goda’ så menar jag så goda att man vill falla ner på knä, låta tårarna rinna, klösa sig i ansiktet, sjunga, slåss eller kasta av sig alla kläder*. Kan man köpa sådana tomater i svenska affärer? Nej. Kan man odla dem själv? Ja.
Mer om detta när det börjar bli aktuellt att beställa frön i början av nästa år eller så. Tills dess: receptet!
PANZANELLA 4 pers 3-4 tjocka skivor ljust surdegsbröd, gärna gårdagens ½ dl olivolja 2 vitlöksklyftor 1 tsk flingsalt 5 stora, mycket goda tomater** 1 tsk pressad citron nästan ½ tsk finsalt nymalen svartpeppar färsk basilika Servering: burrata eller parmesan
1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Riv brödet i bitar (angående bitarnas storlek så brukar jag tänka att de ska kännas bekväma att spetsa på en gaffel och stoppa i munnen). Lägg brödet i en skål eller bunke. 3. Riv eller pressa vitlöken, rör ut i olivoljan, häll blandningen över brödet, tillsätt flingsalt och blanda väl. 4. Skär tomaterna i bitar, lägg i separat skål och häll över all tomatsaft som ansamlats på skärbrädan. Droppa över pressad citron, tillsätt salt, riv över svartpeppar från kvarn och låt stå. 5. Tippa ut brödet på bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen, ca 15 minuter eller tills brödet fått krispig yta utan brända toppar. 6. Blanda bröd, tomat och strimlad basilika. Riv över ett moln parmesan eller servera med burrata. *Olika människor reagerar på olika sätt, exemplen i texten representerar bara ett urval tänkbara reaktioner. ** Har du inte tillgång till mycket goda tomater men envisas med att göra panzanellan i alla fall så kan du dubblera mängden citron, röra samman med någon tesked honung eller socker och spetsa det hela med citronzest.