ORZO MED SVARTKÅLSPESTO OCH SVAMP
4 port
4 vitlöksklyftor
1 smal purjolök
200 g svartkål
1 + 1 dl solrosfrön
50 g smör, mjukt
2 tsk vit miso eller 1 ½ msk konc kycklingfond
3 dl parmesan, riven
4 dl orzo a k a risioni
ca 1 liter svamp, köpe- eller hitte-
1. Skala vitlöksklyftorna. Strimla den vita delen av purjolöken fint. Skär bort den grova bladnerven i mitten av svartkålsbladen och strimla resten.
2. Rosta hälften (1 dl) av solrosfröna i en stekpanna med lite olivolja och salt. Ställ åt sidan.
3. Rör ut misopastan i smöret (behövs inte om du ersätter med fond) och riv parmesanen fint.
4. Koka upp ett par liter vatten i en kastrull, salta väl och tillsätt någon tsk socker. När vattnet kokar, tillsätt den återstående decilitern solrosfrön, de hela vitlöksklyftorna och den strimlade purjolöken och koka i 4 minuter. Tillsätt därefter svartkålen och koka ytterligare 3-4 minuter. Slå bort kokvattnet i durkslag och mixa slätt med smör, miso/fond och parmesan.
5. Koka oorzon (det står Risioni på paketet men i Italien heter pastasorten Orzo och håll med om att det låter raffigare) al dente i väl saltat vatten.
6. Under tiden pastan kokar klart, stek svampen i smör på strax över medelvärme. Salta och peppra.
7. Slå bort kokvattnet från pastan, återför till kastrullen, tillsätt svartkålspeston och värm upp allt igen innan du fördelar på tallrikar och serverar med smörstekt svamp och rostade solrosfrön.