Höst i tomatodlingarna
Lite om döden.
Tomater tänker aldrig på döden. De tror att sommaren ska pågå för evigt. Det är därför de kör på som de gör.
Mina egna frilandstomater brukar somna in i början av oktober. Ett par-tre veckor senare är det växthustomaternas tur. Att jag håller reda på dom här tråkiga datumen beror på att jag vet saker som tomater skiter i. Som att hösten kommer, oavsett om man gillar det eller ej. Och att det tar åtta veckor för en mogen tomat att gå från blomma till frukt.
Jag är realist. Tomaterna är det inte.
Åtta veckor betyder att de blommor som pryder utetomaterna i mitten av augusti inte kommer hinna bli något. För gänget i växthusen gäller samma sak från sista veckan i augusti.
Ansa och gallra.
Att hjälpa tomatplantan att prioritera rätt saker är ett återkommande tema i tomatodlarens värv. Fick den själv bestämma skulle den lägga all sin kraft och energi på att tillverka nya blommor och blad livet ut. Att satsa på att mogna fram de tomater den redan har, är den däremot måttligt intresserad av.
Det är här jag och min sekatör kommer in i leken.
Från mitten av augusti klipper jag bort alla nya blommor från uteplantorna, två veckor senare gör jag likadant ute i växthusen. För att plantorna ska sluta växa på höjden, toppar jag alla plantor genom att kapa stammen någon decimeter ovanför de högst hängande frukterna. Dessutom skalar jag bort alla blad längs stammen närmast marken och glesar ut bladverket rejält, speciellt runt alla tomater.
Ansandet har dubbla funktioner.
Dels får frukterna mer sol så att de hinner mogna.
Dels betyder glesare bladverk att det inte bildas fuktig kondens på frukter och blad som då kan börja mögla.
Ta egna frön.
Vill du odla årets sorter igen kan du ta egna frön från alla sorter utom så kallade F1-hybrider som har sterila frön. Välj en fin tomat, skär upp och skrapa ur fröna på en assiett. Överför till tesil och spola av med kallt vatten – tomatens saft och inkråm innehåller nämligen ämnen som förhindrar att fröna börjar gro. Dessutom har rena frön utan rester av fruktkött lättare att torka.
Spill ut fröna på en bit bakplåtspapper och passa på att skriva upp sortens namn på själva pappret. Man vill så gärna tro att man ska minnas ändå men det gör man inte. Låt fröna torka i rumstemperatur ett par veckor och förvara de torra fröna i papperskuvert eller -påsar. Proffsen viker egna fröpåsar och förvarar 6-10 frön i varje. Det är kul att ge bort och byta frön med andra – kom bara ihåg det där med att skriva namn och datum. Fröna bibehåller sin grobarhet i minst 2-3 år.
Eftermogna tomater.
Till sist tar oktober månads korta dagar och kalla nätter ut sin rätt. Det är dags att ta adjö av plantorna och rädda det som räddas kan.
Att eftermogna tomatkart går inte; tomaterna måste ha nått full storlek och fått en aning färg för att mognaden ska kunna fullföljas inomhus. Se gärna till att få med en bit kvist när du skördar de sista tappra frukterna. Lägg dem att eftermogna på en varm och solig plats.
Ja, eftermognade tomater är lite klenare i smaken än sommartomater men de duger absolut att koka sås på. Och sist jag kollade var det inte olagligt att pigga upp ett tomatkok med lite socker och syra.
Kompostera.
Tomatblad, kart och uttjänta tomatplantor läggs på komposten, allra helst i finfördelat skick. Odlar du mycket är en rejäl kompostkvarn en investering som ger mycket tillbaka. Om du maler det färska, kväverika växtmaterialet så går det mycket snabbare för det att komposteras till mull.
Fun fact: Bland världshistoriens alla människor finns det inte en endaste en som råkat producera för mycket kompostmull till sina odlingar. Därmed inte sagt att man inte ska försöka. Ett tips är att lyssna på Jordkommissionens avsitt 4 som har rubriken Kompost och publiceras den 20 oktober.
Höststädning.
Under sommaren har växthustomaternas bäddar samlat på sig en hel del frön, inte minst från de tomater som vuxit där. Du behöver inte byta all jord men tar du bort de översta tio centimetrarna jord så slipper du rensa så förbannat nästa år. Ogräs som letat sig in i växthuset ska också bort. Och passa på att städa upp, göra snyggt, samla in och organisera alla dina miljarder planteringskrukor och tvätta växthusets rutor innan det blir kallt på allvar.
Det kan kännas lite vemodigt när allt är över.
Det kan också kännas lite skönt att slippa sina gamla tomater. I mars börjar ju det roliga om med nya fröer och plantor.
I början av februari kommer Jordkommissionen prata om tomater igen. Då ska det handla om vilka tomatsorter som är godast och hur man driver upp plantor från frö. Vi hörs då.
Text: ©Lotta Lundgren